Moje nejoblíbenější z nejoblíbenějších svatých je svatá Panna Maria. Už dříve jsem tu psala o Panně Marii: článek Maria, o kráse růžence, o putování za Pannou Marií, o zjeveních ve Fatimě, a o plnění pobožnosti prvních sobot. Přikládám ještě odkaz na článek o zjeveních v Kibeho. Dnes slaví naše církev slavnost Zvěstování Páně (letos je kvůli Velikonocům přesunutá z 25. 3. na dnešek). Mám moc ráda Pannu Marii. A všechny svátky v roce, které s ní slavíme. Jestli se nepletu je jich přes 21 (záleží, jestli se do nich započítávají i Vánoce, Hromnice...). Vždycky mě moc potěší, když se u některého oblíbeného světce dočtu, jak moc miloval Pannu Marii a jak jej doprovázela na jeho cestě.


 

KÝM JE PRO MĚ MARIA

Pannu Marii mám moc ráda, a ráda se k ní modlím a prosím ji o přímluvu.

Zasvěcení se Panně Marii. Přikládám odkaz na brožurku Zasvěcení se Panně Marii podle sv. Ludvíka z Montfortu. Kdysi, asi tak před 12-13 lety, jsem se podle této brožurky Panně Marii zasvětila. Při jednom hovoru s mojí milou kmotřičkou, řádovou sestřičkou jsem se před rokem dozvěděla, že i ona zasvěcuje Panně Marii v modlitbě každého, kdo k ní přijde s nějakou prosbou o modlitbu. Moc se mi to líbilo. Časem jsem Panně Marii svěřila i celou naši rodinu, naše děti... Panně Marii se zasvětil i sv. Jan Pavel II., vlastně přes něj jsem se k tomuto zasvěcení dostala: "... V tovární čističce vod se dostal ke spisu sv. Ludvíka Grigniona de Montfort, který ukazoval, že oddanost Panně Marii je zároveň nejlepší cestou bezvýhradného plnění Boží vůle. Život v sjednocení s Marií je životem s Kristem a pro Krista a proto si ho Jan Pavel II. nakonec zvolil. Později to vyjádřil heslem "Totus Tuus" - "Celý Tvůj" a písmenem M ve svém znaku. "Jsem celý Tvůj a všechno, co mám, je Tvé, můj milý Ježíši, skrze Marii, Tvou svatou Matku." Dále tu. V roce 2015 jsem plnila pobožnost prvních sobot. Více se dočtete v odkazu nad čarou.

Pannu Marii miloval i můj milý sv. Filip Neri, sv. Maxmilián Kolbe (který založil dokonce Rytířstvo Neposkvrněné), sv. Jan Bosco. Přijdou mi i moc zajímavá místa zjevení Panny Marie. Fatima, La Saletta, Kibeho, Lurdy. Panna Maria jako ta, jíž na nás záleží a touží po obrácení co nejvíce lidí ke Kristu. Navštívila jsem i Litmanovou, krásné místo na Slovensku. Odkaz na moc zajímavý film Ivetka a hora o zjeveních v Litmanové zde. Ráda jsem chodívala každý měsíc pěšky deset kilometrů lesem s maminkou, popřípadě se sourozenci na poutní místo do Přibyslavic, kde je kostel Narození Panny Marie na první soboty. Vždycky, když jsem zdálky viděla věžičky kostela, srdce mi radostí poskočilo. Dvakrát jsem měla možnost navštívit i poutní místo v Medjugorje. Jsem taková opatrná ke zjevením, která ještě nejsou církevně uznaná. Ale toto bylo pro mě místo velkých milostí. Moc mě oslovila komunita Cenacolo, která je určená drogově závislým. Komunitu založila matka Elvíra (loni zemřela). A také se tam stal jeden pro mě velký osobní zázrak, který trvá doteď. Myslím, že je pravda rčení - že poznáme zda je věc dobrá po ovoci. A když člověk vidí těch zpovědnic tam a tolik obrácení, kterých se na tomto místě uskuteční... Byli jsme tam na Mladifestu. Byli tam mladí lidé z celého světa. Bylo to pro mě moc povzbuzující. Vidět tolik mladých nejrůznějších národností pohromadě při mši svaté, i při tiché adoraci... Minulý rok jsem se dostala ke knížce od jedné z vizionářek - Mirjany. Odkaz zde. Knížka se jmenuje Mariino srdce zvítězí. Je to obdivuhodný příběh Mirjanina života, od dětství, přes náročné dospívání, válku v Jugoslávii, zjevení Panny Marie, když Mirjaně bylo 16 let... Prošla tolika vyšetřeními, ať už u psychiatrů, na policii, u církevních komisí. Neuvěřitelný příběh plný odvahy a lásky.

Každý den se už od dob dospívání hned po ránu modlím modlitbu k Panně Marii: Pod ochranu Tvou. Tato modlitba byla jednou z podmínek přijetí do společenství Čistých Srdcí. Nyní se ji modlím za naše manželství, i za manželství ostatních lidí.

Existuje modlitba Anděl Páně. Lidé se ji modlívali v 6.00 ráno, ve 12.00 v poledne a večer opět v 18.00 hodin. Je to krásná modlitba, o tajemství vtělení našeho Pána. Ráda bych ji časem zařadila též do denní modlitby. Zatím se mi to ale nedaří.

 

OBRAZ

Pro dnešní obrázek jsem si vybrala Pannu Marii Prostřednici všech milostí, kterou slavíme osmého května. Moc ráda nosím medailku s Pannou Marií. Mám tento mariánský svátek moc ráda. Je milým detailem od Pána, že tento den slaví moje pozemská maminka narozeniny. Mám radost, že můžeme mít dvě maminky na této zemi. A jsem Pánu za obě hluboce vděčná.

Tady přidávám úryvek o Panně Marii Prostřednici všech milostí:

"...Panna Maria je plná milostí, které touží rozdávat. Stačí si vzpomenout na její zjevení řeholnici sv. Kateřině Labouré. Došlo k němu v pařížském klášteře "Dcer křesťanské lásky" na Rue du Bac 27. 11. 1830. Z Mariiných drahokamů v prstenech na ruce vyzařovaly k zemi světelné paprsky, ale měla i hodně drahokamů, které nevyzařovaly žádné paprsky, a Kateřině dala poznat, že ty představují milosti, o které nikdo neprosí. Pak následovalo utvoření obrazu i s nápisem, který měla Kateřina dát razit na medailky. Z nich se staly předměty, které ve spojení s modlitbou mají podíl na zprostředkovávání milostí, které Maria chce rozdávat. Jsou připomínkou, která oživuje kontakt s Marií a připomíná i závislost na Božích milostech, jejichž rozdavatelkou je Maria a není náhodné, že toto obsahuje její první zveřejněné zjevení." Více informací se můžete dočíst zde.

Úryvek ze zjevení: "Pak se kolem Panny Marie utvořil oválný obraz s nápisem (v půlkruhu): Ó, Maria, bez hříchu počatá, oroduj za nás, kteří se k tobě utíkáme. A Kateřina zaslechla hlas: "Dejte razit medailku této podoby! Všichni, kteří ji budou nosit na krku, obdrží velké milosti. Četných milostí se dostane těm, kteří ji budou nosit s důvěrou..." Pak to vypadalo, že se obraz otočil a Kateřina viděla, jak má vypadat druhá strana medailky: písmeno "M", nad ním kříž, postavený na příčce. Pod písmenem byla vidět přesvatá Srdce Pána Ježíše a Panny Marie, rozeznatelná podle toho, že jedno bylo s trnovou korunou a druhé probodnuto mečem. Pak vnímala hlas: "M a dvě Srdce řeknou dost." Více informací o zjevení zde.

Tuto medailku moc rád nosil i sv. Maxmilián Kolbe, který medailky rozdával a zasadil se hodně o jejich rozšíření. Modlitbu na medailce se modlil ve svojí upravené verzi: "Ó, Maria, bez hříchu počatá, oroduj za nás, kteří se k Tobě utíkáme, i za ty, kteří se k Tobě neutíkají." Medailku nosím denodenně. 


Na svůj obrázek jsem napsala modlitbu "Salve Regina - Zdrávas, Královno", kterou bych se ráda naučila modlit latinsky. Mám moc ráda, když se někde zpívá. Je to vždycky síla. Nejsilnější bylo pro mě slyšet tuto píseň před rokem latinsky zpívat pana faráře a pana varhaníka po upršeném pohřbu mojí milované babičky. Bylo už po všem, lidé se pomalu začali vytrácet od hrobu, a oni dva tuto píseň začli silným hlasem zpívat. Přišlo mi to, jako by vzdávali hold jejímu životu. A zároveň se za ni modlili a prosili Pannu Marii o přímluvu. Je to nádherná modlitba. 


 

SLAVNOSTI A SVÁTKY SPOJENÉ S PANNOU MARIÍ

/můžete kliknout na jednotlivé datumy, a ukáže se vám více informací o daném svátku, slavnosti/

1. ledna Matky Boží, Panny Marie - aneb jak lépe začít nový rok než s Pannou Marií, Matkou našeho Pána?
18. ledna Panna Maria, Matka jednoty křesťanů - kéž by všichni křesťani bylo jedno, jako Ty jsi Ježíši s Otcem (viz Jan 17,11).
11. ledna Panna Maria Lurdská - Panna Maria, která se přimlouvá i za naše fyzické, psychické zdraví.
25. března Zvěstování Páně - slavnost, kdy Panna Maria říká své tolik pro nás všechny důležité ANO.
Květen je označovaný jako měsíc Panny Marie.
8. května Panna Maria, Prostřednice všech milostí - Tento titul vystihuje naprosto vše. Milující Maria. Mám tento svátek moc ráda.
13. května Panna Maria Fatimská - Fatima. Neuvěřitelný příběh tří malých pasáčků.
24. května Panna Maria Pomocnice křesťanů - Perlička: největším ctitelem Marie Pomocnice křesťanů a šiřitelem jejího svátku byl turínský pedagog, kněz a zakladatel saleziánů, svatý Don Bosco. Ten pod ochranu Marie Pomocnice vkládá nově vznikající velké dílo, na ni se obrací s každou potřebou, zvláště když věci trvají dlouho a zamotávají se.

31. května Navštívení Panny Marie - Maria a Alžběta se spolu setkávají, děťátko u Alžběty poskočí radostí, Alžběta je naplněná Duchem Svatým... Je jí zjeveno, že k ní přišla matka jejího Pána! Maria zpívá svůj nádherný chvalozpěv magnificat! Velebí má duše Pána! Nádherné setkání, krásný svátek!
Panny Marie, Matky církve - slaví se v pondělí po slavnosti Seslání Ducha Svatého. Maria stála u zrodu Církve... 

Neposkvrněné Srdce Panny Marie - slaví se v sobotu po slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Mariino Neposkvrněné Srdce hříchem. Maria, přečistá díky milosti Boží!
16. července Panna Maria Karmelská - tento den slavím každý rok výročí svého křtu. Před pár lety to tak pěkně vyšlo na svátek Panny Marie Karmelské, že jeden rok, na 27. výročí svého křtu jsme se s kamarádkou a dětmi vydali na pouť do Kostelního Vydří. Místo patří Karmelitánům, a je zde kostel Panny Marie Karmelské. Pouť byla krásná a dokonce byl rok Božího Milosrdenství, prošli jsme branou Milosrdenství. Při mši svaté, která se konala venku začaly ve 12 hodin zvonit mocně zvony, a při pohledu nahoru na věž jsem uviděla letopočet 1989 - je to rok mého narození. Přišlo mi, že jsem ten den na správném místě a dojalo mě to.

2. srpna Porciunkule - svátek Panny Marie Andělské - I svatý František Pannu Marii miloval. Na odkaze si můžete přečíst, jak se dají získat odpustky pro tento sváteční den.
15. srpna Nanebevzetí Panny Marie - Panna Maria vzatá do nebe. Veliká slavnost. Máme u nás kostel Nanebevzetí Panny Marie.
22. srpna Panna Maria Královna - Maria jako Královna. Pán Ježíš ji korunuje. V našem kostele jsou tři nádherné vitráže. Na jedné je Panna Maria vyobrazená jako dívka při okamžiku zvěstování, na druhé při nanebevstoupení a na třetí při korunovaci. Náš kostel je zasvěcený sv. Gothardovi a anebevstoupení Panny Marie.
8. září Narození Panny Marie - Pane, díky za Tvoji maminku!
12. září Jména Panny Marie - Maria, nejkrásnější jméno na naší zemi. 
15. září Panna Maria Bolestná Na svátek Panny Marie Bolestné byl pokřtěný náš prvorozený syn. Na Slovensku mají státní svátek, neb Panna Maria Bolestná je patronkou Slovenska. Kdysi jsem byla v bazilice Panny Marie Bolestné v Šaštíně.
7. října Panny Marie Růžencové - skrze modlitbu růžence k Ježíši. Už hezkých pár let jsem ve společenství Živého růžence, kde je nás dvacet lidí, a každý den se každý modlí jeden desátek. Dohromady se tak pomodlíme denně celé 4 růžence. Každý rok máme jiný úmysl, a jednou do roka se snažíme potkávat se naživo. Moc ráda bych do svých denních modliteb zařadila modlitbu celého růžence. Někdy se daří, někdy ne. Mám radost, když se zadaří se jej pomodlit s někým blízkým.
21. listopadu Památka Zasvěcení Panny Marie v Jeruzalémě - Maria, jako živý Boží chrám už odmalička.
8. prosince Panna Maria, počatá bez prvotního hříchu - Moje nejmilovanější biřmovací kmotřička je právě z řádu Sester Neposkvrněného Početí Panny Marie, nyní s trošku upraveným názvem - Františkánky Marie Immaculaty.
10. prosince Panna Maria Loretánská - Loretánské litanie, které se věřící modlili v italské svatyni v Loreto, se skládají z titulů - výzev, které směřují k Panně Marii. Všechny ukazují Marii jako tu, která byla přítomna v dějinách spásy a většina z nich pochází ze Starého Zákona.
12. prosince Panna Maria z Guadalupe - Moji milí přátelé měli svatbu na Pannu Marii Fatimskou a k Panně Marii Guadalupské putovali o svojí svatební cestě. S napjatým dechem jsem potom poslouchala jejich vyprávění z jejich dalekých cest.
 

Toužila jsem se vždycky jmenovat Marie, abych mohla pěkně slavit všechny svátky Panny Marie po celý rok :-). Ale i když se Marie nejmenuju, tak jsem po Panně Marii pojmenovala alespoň svoje dvě dcerky - mají jméno Marie jako druhé křestní jméno. U syna mi to bohužel neprošlo. /Ač třeba takový sv. Jan Maria Vianney, že?/ Ale myslím, že i když se někdo Marie nejmenuje, je super, že můžeme s Pannou Marií slavit tolik jejích svátků a slavností. Je to naše Maminka. Věřím tomu, že při každém takovém svátku, či slavnosti slaví celé nebe i andělé a všichni svatí. Mám radost a velkou naději, že i když někdo přijde třeba o své pozemské rodiče, vždycky tu bude mít ty nebeské, milující rodiče. Našeho Otce v nebesích, a naši Maminku s velkým M. Přijde mi i krásné, že se jmenuji Anna a mám za dcery dvě Marie. Jako malá jsem měla ze všeho největší strach, že zůstanu sama. Bez nejbližších. Ale ono to vlastně prakticky nejde, protože s Pánem nikdy nejsme a nezůstaneme sami. Velkým zážitkem pro mě bylo setkání před třemi týdny s jednou stařenkou Aničkou, která mi vyprávěla, jak ztratila maminku v pěti letech (zemřela na rakovinu ve 33 letech). Povídala mi, jak ji její babička vedla k víře a jak Pannu Marii přijmula cele za svoji maminku. V očích jí zářila taková radost a vděčnost. Moc se těším, až Pannu Marii a všechny své drahé v nebi uvidím naživo.

 

Přikládám odkazy na youtube: 

zpívaná modlitba Salve Regina

Loretánské litanie, které mám moc ráda.

Odkaz na film Ivetka a hora, o zjeveních Panny Marie v Litmanové.

Odkaz na obrázky v plné kvalitě pro osobní použití: ZDE.

Přemilá Panno Maria!

Požehnaná jsi mezi ženami!

Zdravíme Tě Královno, matko milosrdenství! 

Živote sladkosti a naděje naše!

K Tobě voláme, vyhnaní synové Evy! 

K Tobě vzdycháme, lkajíce a plačíce v tomto slzavém údolí!

Orodovnice naše!

Obrať k nám své milosrdné oči a Ježíše, 

požehnaný plod života svého, nám po tomto putování ukaž!

Ó, MILOSTIVÁ!

Ó, PŘÍVĚTIVÁ!

Ó, PŘESLADKÁ!

PANNO MARIA!