Jak se vaří povidlí u nás.
U nás vaří povidlí babička (podle léty prozkoušeného postupu) a já s dětma u toho asistujeme, pomáháme a ujídáme.
Natrháme deset kilo švestek - letos máme opravdu velikou úrodu (máme obří švestky) a budeme povidlí vařit nadvakrát.
Švestky omyjeme, odpeckujeme (hodně to barví ruce), nameleme na strojku na maso. Dáme do hrnce. Na 10 kg švestek dáváme jedno kilo cukru a půl litru octa. Necháme to odstát přes noc. Druhý den babička u sebe zatopí v peci, vytáhne obří hrnec z komory. A pozvolna vaříme a vaříme, a občas mícháme... Trvá to třeba tři hodiny.. Prostě do té doby, než povidlí zhoustne a vařečka začne dělat cesty. Krásně to voní...
Poté nalijeme do sklenic a pro jistotu je ještě zavaříme. Vaříme je 20 minut.
Z těch deseti kilo bylo 7 velkých sklenic povidlí.
@Libor Bláha
jsi můj člověk:-)
@IrenaT a nejsou tam pak veliké kusy šlupek?
@Libor Bláha Nejsou. Zrovna dnes jsem je vařila, z necelých 5 kg švestek 4 sklenice povidel. Vařila jsem je bez míchání něco přes 4 hodiny, jen ke konci jsem je už promíchávala. Ale to už bylo téměř ve finále:).
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.