Dostala se mi do rukou zajímavá knížky- Jako v nebi. Jenže jinak od Aleše Palána. Je to volné pokračování jeho druhé knížky Raději zešílet v divočině. Tu jsem nečetla. Moji známí se přímo znají s jedním poustevníkem-bratrem Andělem- se kterým je v knize též rozhovor. A moc mě zaujal. 

Píšu, co se mi nejvíc líbilo. Je tam 8 rozhovorů se samotáři z České republiky. Nejvíce mě zaujal ten s bratrem Andělem.

Hned na začátku v úvodu Aleš Palán popisuje, jak jel za jedním z účastníků knihy. O tom jak pršelo a on zuřil, že neudělají žádné dobré fotky a že je to ztracený den. Dovedně své rozladění skrýval, ale Bajzovi to neuniklo. Seš ňákej naprdlej - Okamžitě jsem to popřel, tak jak to bývá v naší civiliaci zvykem. Ale naštěstí jsem se zarazil, proč jsem vlastně své negativní rozpoložení skrýval? Postěžoval jsem si, že fotografka jede přes celou republiku a zbytečně, ... "A pomáhá to?" Okamžitě mě tím odboural. Rozesmál jsem se sám nad sebou a všechno napětí ze mě spadlo. Nebyl to ztracený den, pokud si tohle dokážu připomínat.

Paní Kateřina Provázková:

Modlila jsem se: Pane Bože dobrotivý a laskavý, daj mně tolik sily a dobrého rozumu, abych nikomu ani slovem neublížila. Možete se omlúvať, jak chcete, zpátky to nevleze.

 

Bratr Anděl:

Postíte se? - Taky, ale půst není jen od jídla, je i od jinéch věcí, sebeovládání, sebezápor.

...

K životu stačí strašně maličko. Člověk chce to, co vidí kolem sebe, co mají druzí. Ale ono to není potřeba, není třeba chtít.

...

Vařím "rychle" - ukrojím chleba, salám, sýr, ramu, a mám navařené. Na plameni vařím jenom čaj.

...

Dokázal jste si víru obhájit? - Já jim říkal, že jdu do kostela, někteří reagovali dobře, někteří všelijak. Jiní se vysmívali. Mně to nevadí.

Nezraní Vás to? - Vůbec ne, absolutně ne.

Jste tak pevnej ve víře? - Mně to nezasáhne. I na dědině se mi někteří vysmívají. Takových bylo, co se víře posmívali a nakonec stojijó na oltářu. Všelijakých takových od stvoření světa bylo! Svatá Maria Magdalská, póstevnica a patronka dobré svaté zpovědi, taky dřív žila všelijak. A sv. Augustin, ten se stal biskupem a církevním učitelem. Spousta dalších, co nežili s vírou, teď stojí na oltářu. Člověk se může proměnit.