Perníčky (léty vyzkoušený recept od sousedky)

50 g rozpuštěného másla

250 g cukru

4 lžíce medu (10 dkg)

4 celá vejce

Vše utřeme dohromady.

Přidáme dvě malé lžičky jedlé sody

2 lžičky umletého koření (anýz, fenykl, skořice, hřebíček, badián)

700 g hladké mouky, dle potřeby přidat mouku, těsto se nesmí lepit, Vše dobře promícháme.

Kdo chce tmavé těsto přidá 2-3 lžíce kakaa. Nechat dva až čtyři dny ležet v chladu. 

Hned po upečení potřít dobře rozšlehaným vejcem, pak se hezky lesknou.

Na polevu:

160 g moučkového cukru
1 bílek z menšího vejce
1 lžičku citronové šťávy
1 lžičku kukuřičného škrobu (díky němu poleva tak neteče). A zdobím sáčky do mražáku, krásně ta poleva drží. Ke konci pak přimícháváme trošku kakaa a dozdobujeme hnědou.

 

Linecké slepované - babičky tradiční

500 g hladká mouka

300 g másla

4 žloutky

180 g moučkového cukru

půl lžičky pečivového prášku

Nepodmazávat plech. 

Na promazání je nejlepší rybízová marmeláda červená.

 

Linecké tmavé s čokoládovou polevou - ty jsou výborné

300 g hladká mouka

200 g másla

130 g cukru

tři žloutky

jedna lžíce rumu

míň než půl balíčku pečivového prášku, lžíce kakaa. Upečené promažeme marmeládou. Políváme čokoládou, já nahoru dávám ještě kousek želé - vypadá to hezky barevně. Babička je zvyklá na čokoládu dát půlku oříšku. 

 

Rohlíčky teta z Medříče - to je naše nejluxusnější cukroví :-)

300 g kg mouka hladká

250 g másla

tři žloutky

jedna lžíce octa

sníh - tři bílky ušlehat v páře s 180 g pískového cukru a jeden vanilkový cukr

 

Z mouky, másla, žloutku, octa udělat těsto a rozdělit na 2 díly. Vyválíme placky asi půl cm silné a necháme zchladnout v komoře. Ušlehaný sníh natřeme na pláty, posypeme strouhanými oříšky. Velkým kolečkem vykrajujeme měsíčky (vykrajovátko si můžeme namáčet v teplé vodě, aby se lépe vykrajovaly měsíčky). Pečeme v mírně rozpálené troubě, sníh nesmí zčervenat. Upečené plníme karamelovým krémem. My je neplníme, my je jíme jenom tak. Jsou výborné.

 

Linecké banánky (chutnají úplně jak z obchodu linecké slepované)

410 g hladké mouky

110 g moučkový cukr

380 g másla

1 vejce

1 vanilkový cukr

Máslo a cukr vyšlehat, pak přidat vejce a mouku. Dáváme na plech zdobícím sáčkem, jde to ztuha. Slepovat marmeládou smíchanou s nadrcenými piškoty. Můžeme půlku omočit do čokoládové polevy (200 g čokoláda na vaření, 10 dkg šlehačky - já to mám radši bez namočení).

 

Brambůrky - ty mám moc ráda

500 g dětské krupičky

500 g moučkového cukru

300 g másla

trochu mandlové tresti

7 lžic vody

24 hodin nechat uležet těstíčko, dávat do těstíčka až další den.

Slepit krémem malé piškotky. Dát je do mrazáku. Namočit do rumu s čajem z jedné strany a obalovat v těstíčku. Poté obalujeme v kakau a cukru.

 

Koka

100 g kokosu

240 g hladká mouka

220 g máslo

1 žloutek

120 g moučkového cukru (ušlehat s tím žloutkem)

3 lžíce kakaa

špetku soli

Péct 10 min na 190 stupňů.

 

Vanilkové rohlíčky

těsto:
1x vanilkový cukr
3 žloutky
400 g hladká mouka
330 g másla (Hera)
60 g cukr moučka
citronová kůra
Smícháme, nebude hned držet. Do ledničky dát ztuhnout. 180 stupňů, deset minut do růžova 
po upečení obalujeme ve vanilkovém cukru a moučka cukr.

 

Sádlovky - rozpadají se na jazyku:-)

200 g sádla, 200 g cukru, 200 g hladké mouky, 50 g kakaa (dvě lžíce kakaa). Uděláme malé kuličky, lžičkou nebo něčím do nich uděláme důlky, do nich marmeládu. Nepodmazávat plech.

 

Měsíčky s cukrovou polevou

6 vajec - žloutky a bílky zvlášť

250 g krupicového cukru

250 g másla změklého

80 g kakaa 

250 g hladké mouky

cukrárske zdobení

Na polevu 300 g moučkového cukru

šťáva ze dvou citronů

Troubu na 180 stupňů. Z bílků tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem, vetřete máslo a vmíchejte kakao. Střídavě přidávejte mouku a sníh. Těsto vlijte do hlubšího plechu vyloženého pečícím papírem a pečte 15-20 min. Nechte vychladnout. Polijte polevou připravenou ze šťávy a cukru, vykrajujte měsíčky, zdobte podle fantazie. (Moc dlouho nevydrží, brzy oschnou).

 

Indiánci, Pusinky, Kokosky - jedny z mých nejoblíbenějších

na 1 bílek šest deka cukru, volíme množství podle toho kolik chceme.

20 minut šleháme v páře, potom deset minut mimo vařič. Lépe pak drží tvar.

Do indiánků dávám trochu marmelády, aby to zrůžovělo, a zdobícím sáčkem dávám na piškoty. Můžeme omočit v čokoládě.

 

Margotkové včelí úly - mňam:-)

2 Margotky (stačí jedna:) • 100 g másla • 100 g moučkového cukru • 40 umletých piškotů • 4 lžíce kakaa • 40 celých piškotů

Na náplň:120 g másla • 1 lžíce rumu

Postup: Do robotu dáme obě nastrouhané čokolády, změklé máslo, cukr, kakao, umleté piškoty a necháme umíchat hladké těsto. Pokud nemáme robota, mícháme rukama jako já:). Tím plníme formičky na vosí hnízda (mívám je vysypané moučka cukrem, uprostřed utvoříme důlek. Úly necháme zaschnout, z másla a rumu uděláme krém, kterým zaplníme důlek, přiklopíme piškotem.

 

Žloutkové - se mi ještě nikdy nepovedly, ale mám je moc ráda. Budu ráda, pokud někdo máte ozkoušený zaručený recept, který se vždycky povede:).

Kokosové kuličky - děláme z nepovedeného cukroví, či z nadrcených piškotů, plus rum, marmeláda, zbylý krém, kokos...

Zázvorky musím pohledat babiččin recept

Pasiáns neumím, též budu ráda za recept, mám je moc ráda

Hedouše-ty jsme zkoušli min. rok jsou moc dobrý. Ani bych nedělala těsto, ale dávala jen tu náplň na piškoty:-)- https://www.mimibazar.cz/recept/136886/hedouse

Ježci https://www.nepecenecukrovi.cz/recepty/nepeceni-jezci/

Marcipán - recept dodám, jde jen o sušené mléko plus moučka cukr a trošku vody, a mandl. aroma. Udělám ruličky a nakrájím na kousky. Někdy obalím do kokosu, či přidám do půlky kakao a stočím, vypadá to hezky.

Ořechy má ráda babička

Pracky mám ráda já, jsou s kakaem

Kávová zrna - možná letos zkusím, ale asi to bude hodně sladké

S čokoládou a šlehačkou-též pohledám