Perníčky (léty vyzkoušený recept od sousedky)
50 g rozpuštěného másla
250 g cukru
4 lžíce medu (10 dkg)
4 celá vejce
Vše utřeme dohromady.
Přidáme dvě malé lžičky jedlé sody
2 lžičky umletého koření (anýz, fenykl, skořice, hřebíček, badián)
700 g hladké mouky, dle potřeby přidat mouku, těsto se nesmí lepit, Vše dobře promícháme.
Kdo chce tmavé těsto přidá 2-3 lžíce kakaa. Nechat dva až čtyři dny ležet v chladu.
Hned po upečení potřít dobře rozšlehaným vejcem, pak se hezky lesknou.
Na polevu:
160 g moučkového cukru
1 bílek z menšího vejce
1 lžičku citronové šťávy
1 lžičku kukuřičného škrobu (díky němu poleva tak neteče). A zdobím sáčky do mražáku, krásně ta poleva drží. Ke konci pak přimícháváme trošku kakaa a dozdobujeme hnědou.
Linecké slepované - babičky tradiční
500 g hladká mouka
300 g másla
4 žloutky
180 g moučkového cukru
půl lžičky pečivového prášku
Nepodmazávat plech.
Na promazání je nejlepší rybízová marmeláda červená.
Linecké tmavé s čokoládovou polevou - ty jsou výborné
300 g hladká mouka
200 g másla
130 g cukru
tři žloutky
jedna lžíce rumu
míň než půl balíčku pečivového prášku, lžíce kakaa. Upečené promažeme marmeládou. Políváme čokoládou, já nahoru dávám ještě kousek želé - vypadá to hezky barevně. Babička je zvyklá na čokoládu dát půlku oříšku.
Rohlíčky teta z Medříče - to je naše nejluxusnější cukroví :-)
300 g kg mouka hladká
250 g másla
tři žloutky
jedna lžíce octa
sníh - tři bílky ušlehat v páře s 180 g pískového cukru a jeden vanilkový cukr
Z mouky, másla, žloutku, octa udělat těsto a rozdělit na 2 díly. Vyválíme placky asi půl cm silné a necháme zchladnout v komoře. Ušlehaný sníh natřeme na pláty, posypeme strouhanými oříšky. Velkým kolečkem vykrajujeme měsíčky (vykrajovátko si můžeme namáčet v teplé vodě, aby se lépe vykrajovaly měsíčky). Pečeme v mírně rozpálené troubě, sníh nesmí zčervenat. Upečené plníme karamelovým krémem. My je neplníme, my je jíme jenom tak. Jsou výborné.
Linecké banánky (chutnají úplně jak z obchodu linecké slepované)
410 g hladké mouky
110 g moučkový cukr
380 g másla
1 vejce
1 vanilkový cukr
Máslo a cukr vyšlehat, pak přidat vejce a mouku. Dáváme na plech zdobícím sáčkem, jde to ztuha. Slepovat marmeládou smíchanou s nadrcenými piškoty. Můžeme půlku omočit do čokoládové polevy (200 g čokoláda na vaření, 10 dkg šlehačky - já to mám radši bez namočení).
Brambůrky - ty mám moc ráda
500 g dětské krupičky
500 g moučkového cukru
300 g másla
trochu mandlové tresti
7 lžic vody
24 hodin nechat uležet těstíčko, dávat do těstíčka až další den.
Slepit krémem malé piškotky. Dát je do mrazáku. Namočit do rumu s čajem z jedné strany a obalovat v těstíčku. Poté obalujeme v kakau a cukru.
Koka
100 g kokosu
240 g hladká mouka
220 g máslo
1 žloutek
120 g moučkového cukru (ušlehat s tím žloutkem)
3 lžíce kakaa
špetku soli
Péct 10 min na 190 stupňů.
Vanilkové rohlíčky
těsto:
1x vanilkový cukr
3 žloutky
400 g hladká mouka
330 g másla (Hera)
60 g cukr moučka
citronová kůra
Smícháme, nebude hned držet. Do ledničky dát ztuhnout. 180 stupňů, deset minut do růžova
po upečení obalujeme ve vanilkovém cukru a moučka cukr.
Sádlovky - rozpadají se na jazyku:-)
200 g sádla, 200 g cukru, 200 g hladké mouky, 50 g kakaa (dvě lžíce kakaa). Uděláme malé kuličky, lžičkou nebo něčím do nich uděláme důlky, do nich marmeládu. Nepodmazávat plech.
Měsíčky s cukrovou polevou
6 vajec - žloutky a bílky zvlášť
250 g krupicového cukru
250 g másla změklého
80 g kakaa
250 g hladké mouky
cukrárske zdobení
Na polevu 300 g moučkového cukru
šťáva ze dvou citronů
Troubu na 180 stupňů. Z bílků tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem, vetřete máslo a vmíchejte kakao. Střídavě přidávejte mouku a sníh. Těsto vlijte do hlubšího plechu vyloženého pečícím papírem a pečte 15-20 min. Nechte vychladnout. Polijte polevou připravenou ze šťávy a cukru, vykrajujte měsíčky, zdobte podle fantazie. (Moc dlouho nevydrží, brzy oschnou).
Indiánci, Pusinky, Kokosky - jedny z mých nejoblíbenějších
na 1 bílek šest deka cukru, volíme množství podle toho kolik chceme.
20 minut šleháme v páře, potom deset minut mimo vařič. Lépe pak drží tvar.
Do indiánků dávám trochu marmelády, aby to zrůžovělo, a zdobícím sáčkem dávám na piškoty. Můžeme omočit v čokoládě.
Margotkové včelí úly - mňam:-)
2 Margotky (stačí jedna:) • 100 g másla • 100 g moučkového cukru • 40 umletých piškotů • 4 lžíce kakaa • 40 celých piškotů
Na náplň:120 g másla • 1 lžíce rumu
Postup: Do robotu dáme obě nastrouhané čokolády, změklé máslo, cukr, kakao, umleté piškoty a necháme umíchat hladké těsto. Pokud nemáme robota, mícháme rukama jako já:). Tím plníme formičky na vosí hnízda (mívám je vysypané moučka cukrem, uprostřed utvoříme důlek. Úly necháme zaschnout, z másla a rumu uděláme krém, kterým zaplníme důlek, přiklopíme piškotem.
Žloutkové - se mi ještě nikdy nepovedly, ale mám je moc ráda. Budu ráda, pokud někdo máte ozkoušený zaručený recept, který se vždycky povede:).
Kokosové kuličky - děláme z nepovedeného cukroví, či z nadrcených piškotů, plus rum, marmeláda, zbylý krém, kokos...
Zázvorky musím pohledat babiččin recept
Pasiáns neumím, též budu ráda za recept, mám je moc ráda
Hedouše-ty jsme zkoušli min. rok jsou moc dobrý. Ani bych nedělala těsto, ale dávala jen tu náplň na piškoty:-)- https://www.mimibazar.cz/recept/136886/hedouse
Ježci https://www.nepecenecukrovi.cz/recepty/nepeceni-jezci/
Marcipán - recept dodám, jde jen o sušené mléko plus moučka cukr a trošku vody, a mandl. aroma. Udělám ruličky a nakrájím na kousky. Někdy obalím do kokosu, či přidám do půlky kakao a stočím, vypadá to hezky.
Ořechy má ráda babička
Pracky mám ráda já, jsou s kakaem
Kávová zrna - možná letos zkusím, ale asi to bude hodně sladké
S čokoládou a šlehačkou-též pohledám
Rohlíčky teta z Medříče určitě zkusím, dík. Žloutkové ani pasiáns nedělám. U nás patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví Lomnická kolečka. Je to jednoduché a moc dobré. :-)
:-) určitě zkus, jsou výborný :-))
to jsou tato kolečka? https://www.zenysro.cz/recepty/cukrovi/lomnicka-kolecka :-)dáváš lískové oříšky?
Jéje, to budou kolečka z jiný Lomnice. :-)
U těch našich se uhněte těsto z 28 dkg másla (dávám opravdu máslo, může být nějaké to levné), 28 dkg hladké mouky a 4 lžic šlehačky. Nechá se v chladničce cca 1 hod odpočinout. Rozválí se na tlustěj (cca 3-5 mm) a vykrajují se menší tvary s dirkou uprostřed (jako jsou na obrázku vršky na lineckých - já dělám
kytičky). Upečou se na nevymaštěném plechu a horké se obalují v moučkovém cukru, do kterého se přimýchá skořice podle chuti (podobně jako vanilkové rohlíčky, jen se do cukru přidá ta skořice).
@inspra to zní moc dobře, díky!!:)
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.